Mentor Spa

Specialist Masaj ofera consiliere in realizarea centrului SPA dorit. Pentru a asigura viabilitatea si durabilitatea pe termen lung a proiectului, aceasta activitate necesita cunostinte si specificatii temeinice, adaptate în functie de stadiul proiectului si de cerintele dumneavoastra. Pentru Specialist Masaj, fiecare proiect este unic si fiecare colaborator este diferit, deci, fiecare SPA trebuie sa aiba propriul concept.

Am selectat in continuare cu grija, cateva dintre ideile si conceptele folosite cu succes in proiectele pe care le-am realizat sau care sunt in curs de realizare, cat si o lista cu o parte dintre clientii care au beneficiat de serviciile de Consultanta SPA oferite de catre Specialist Masaj.

Protocoale Eticheta SPA

 • ambient spa;
 • tinuta spa si atmosfera spa;
 • primul contact angajat/client: dialog telefonic;
 • programarea clientilor pentru serviciile ce urmeaza a fi oferite.
 • al doilea contact angajat/client: intampinare client;
 • tur centru;
 • acomodare client inaintea serviciilor programate (la venire, schimbat in vestiare, nu in camera de masaj, tratatie client);
 • introducere in terapeutica/cosmetica (se face o prezentare a serviciilor ce urmeaza a fi oferite);
 • pregatirea serviciului ce urmeaza a fi oferit clientului;
 • eticheta spa inaintea serviciilor ce urmeaza a fi oferite;
 • desfasurarea serviciilor (protocoale);
 • eticheta spa la terminarea serviciilor ce au fost oferite;
 • vanzare produse-servicii dupa terminarea terapiei/cosmeticii/tehnica vanzarii-must do;
 • programare viitoare a clientului;
 • eticheta spa “ramas-bun” / “la revedere” client;
 • verificare cu clientul si cerere feedback, la o zi dupa efectuarea serviciilor.

Protocoale Terapii Specialist Masaj

 • Henrik Link – terapia prin masaj suedez clasic;
 • Esalen – terapia prin masaj californian;
 • LaStone – terapia cu pietre vulcanice;
 • Andrews – terapia prin masaj relaxo-terapeutic;
 • Champissage – terapia capului, gatului si fetei;
 • Deep Tissue – terapia prin masaj in profunzime musculara;
 • Terapia Manuala – terapia prin masaj sportiv;
 • Reflexoterapia – terapia prin masaj reflexogen.

Interviu despreSpa.ro cu Andrei Simion

Interviu despreSpa.ro cu Andrei Simion Andrei Simion a luat in 2004 contact pentru prima oara cu universul spa, care l-a fermecat, astfel ca si-a urmat visul, iar in anul 2007 profesa deja ca senior spa therapist, precum si ca asistent manager in cadrul Spa Orange, in Montreal, Canada. Pana atunci fusese practician in terapii complementare si recuperare medicala, devenind ulterior membru al Comisiei Practicienilor de Medicina Naturista din provincia Quebec. A continuat cariera ca senior spa therapist si asistent manager spa in cadrul Rainspa – Place d’Armes, Old Montreal si a avut si propriul cabinet de masaj medical, in cadrul Heaven & Earth Yoga Institute, in Montreal, Quebec. Reintors in Romania, a pus bazele a doua concepte terapeutice denumite generic: “Terapii la domiciliu” si “Terapii corporate”, in incercarea de a crea o nisa aparte in domeniul terapeuticii.

DespreSpa: Ce inseamna o cariera in domeniul spa in acest moment in Romania? Ce oportunitati exista

Andrei Simion: O cariera in domeniul spa in general, poate insemna implinire profesionala. Indiferent de pozitia ocupata (terapeut, receptioner, manager, consultant spa) sau de obligatiile profesionale, fara o inclinatie si o pasiune care sa izvorasca din noi insine si fara a simti, trai sau profesa “spa” in adevaratul sens al cuvantului, va face din aceasta filosofie o simpla activitate profesionala, fara prea multe asteptari si bineinteles, fara satisfactii. In Romania, aflandu-ne la inceput de drum, consider ca este imperios necesar ca demersuri ca cele pe care “despreSpa”, precum si companiile de consultanta spa le fac, acelea de a-si uni fortele si de a promova asiduu conceptul SPA vor conferi un statut special acestui segment de piata. Toate eforturile indreptate in acest sens vor fi in scopul dezvoltarii unei piete diverse, cu potential, atat material, cat si educational si spiritual. In privinta oportunitatilor de care ar putea beneficia cei ce profeseaza in spa, sunt putin rezervat, aceasta datorandu-se unei perceptii deformate sau nerealiste a angajatorilor sau proprietarilor spa. Pentru a putea oferi servicii de calitate ireprosabila, membrii unei echipe spa trebuie sa simta ca sunt asimilati de aceasta filosofie si ca eforturile lor sunt rasplatite nu numai cu un zambet cald sau cu un simplu (dar totusi atat de important) “multumesc!”, singurele satisfactii depline pe care un terapeut spa le incearca in prezent.

DS: La ce nivel se afla specializarile in domeniu in Romania? Dar cele din strainatate?

AS: Ati adus in discutie un subiect foarte controversat, in opinia mea, in sensul ca in Romania, specializarile spa lipsesc cu desavarsire. Incercarile in acest sens sunt timide, succesul spa-urilor din Romania stand in practicanti ce au profesat in spa-urile din Occident si care odata reintorsi in tara si-au oferit serviciile fie ca freelanceri, fie constituind o parte din companiile de consultanta spa, cum am precizat mai sus. Lipsa unui interes real al angajatorilor sau proprietarilor de spa-uri din Romania in dezvoltarea unui sistem de scolarizare spa, face ce dezvoltarea acestei nise sa intampine greutati. As sugera angajatorilor ceea ce deja am incercat in repetate randuri, pe cand profesam ca manager spa, anume ca managerii, precum si angajatii celorlalte departamente sa beneficieze de traininguri specializate, cursuri de specializare profesionala si dezvoltare personala daca doriti, ale caror costuri sa fie suportate de catre angajatori. In acest sens, recomand colaborarea cu ISPA (International Spa Association), al carei cursant am fost pe cand profesam in Canada, acest pas odata facut insemnand ca Romania sa se afle pe harta ofertelor spa din intreaga lume. Fiecare participant la cursurile ISPA va fi recunoscut ca fiind un bun profesionist si va activa pe listele membrilor ISPA de pe intreg mapamondul, promovand astfel nu numai conceptul spa studiat, ci si filosofia locului pe care il va monitoriza sau in care va activa, va profesa. Bineinteles, pana la momentul la care toate acestea se vor concretiza, angajatorii vor suporta cheltuieli, pe care in timp si le vor recupera, multiplicandu-si chiar, resursele investite la un moment dat. Este daca vreti, un sfat pe care il dau proprietarilor spa, care se hazardeaza sa ofere servicii spa, cu minimum de investitii, asteptarile si rezultatele cu adevarat fericite intarziind sa apara. Sunt si cazuri fericite, in care proprietarii spa se implica pe masura asteptarilor pietei, punand inaintea satisfactiilor personale, satisfactia clientilor lor, crescand astfel potentialul industriei spa si asigurandu-si un loc de frunte in randul companiilor de top.

DS: Care sunt cele mai importante lectii pe care le-ati retinut din interactiunea cu diversi campioni, cunoscuti gratie meseriei dvs.?

AS: Cred ca termenul de campion imbraca multe intelesuri. Personal, ii consider adevarati campioni pe oamenii cu deficiente, cu handicapuri grave sau mai putin grave, care lupta cu indiferenta celor din jur si cu un sistem injust ori incorect aplicat. Oamenii cu diverse afectiuni cu care am interactionat de-a lungul timpului si carora am putut sa le alin suferinta fie si numai intr-o mica masura, motivandu-i prin actiunile mele sa lupte, sa fie pozitivi, sa fie motivati, reprezinta adevaratii campioni pentru mine. Reintorcandu-ma la intrebarea de principiu, am invatat de la personalitatile si campionii cu care am interactionat, ca in viata, pentru a reusi, trebuie sa crezi in tine insuti cand nimeni altcineva nu o face, am invatat ca trebuie sa fii consecvent in ceea ce faci si sa iti urmezi cu credinta visurile. Daca nu o faci tu, nu o va face nimeni pentru tine.

DS: Care sunt criteriile pe care trebuie sa le avem in vedere cand ne alegem terapeutul pentru masaj sau alte terapii?

AS: Aceasta este o intrebare foarte complexa, care necesita un raspuns foarte amplu, insa voi incerca sa va raspund in cateva cuvinte. Ei bine, un terapeut trebuie sa respecte un cod de decenta si bun simt, trebuie sa fie retinut in comportament si in dialogurile verbale. Curatenia fizica si cea spirituala sunt doua aspecte definitorii pentru un terapeut cu personalitate. Atentia pe care o acorda detaliilor, formulele de bun venit si de bun ramas, metodele terapeutice aplicate, o tinuta ordonata si o prezenta nobila intregeste tabloul unui terapeut complex.

DS: Cum diferentiem un terapeut foarte bun de unul mediocru?

AS: In interactiunea cu un terapeut acesta trebuie sa utilizeze un ton scazut al vocii, trebuie sa fie atent la solicitarile pacientilor/clientilor sai, sa stie sa asculte si sa ofere raspunsuri / solutii pertinente interlocutorilor sai (pacientilor/clientilor). Pe durata sesiunii, terapeutul trebuie sa isi arate grija fata de d’voastra, sa va trateze cu atentie si ingaduinta, demonstrand ca este empatic, atent la suferintele pe care le acuzati, oferindu-si toata maiestria si priceperea in a va vindeca ori in a va imbunatati starea fizica si psihica. Un terapeut foarte bun are darul de a va relaxa nu numai fizic, ci si mental, fiind si un bun psiholog si oferindu-va solutii nenumarate la multe dintre problemele cu care va confruntati. Este nevoie de timp, de incredere si de un schimb pozitiv de energie intre d’voastra si terapeut, pentru a se crea o relatie profesionala speciala, bazata pe incredere si care sa va confere liniste sufleteasca, dar si satisfactia unei terapii corporale complexe.

DS: Ce obiective ne putem propune atunci cand decidem sa urmam o terapie prin masaj? Ce alte efecte poate avea aceasta, pe langa relaxare? Exista si efecte negative care pot aparea?

AS: Fie ca este un masaj de relaxare, fie unul in profunzimea masei musculare, masajul, asa cum ati punctate deja, are in primul rand scop terapeutic. Astfel, un masaj terapeutic corect aplicat, poate avea efect relaxant, asa cum, inducand o stare de relaxare prin manevrele aplicate in timpul unei sesiuni de masaj, scopul final este cel terapeutic, prin starea de confort pe care o simtim. Efecte secundare in terapeutica pot aparea numai in situatia in care nu exista un interes real in a ajuta persoanele ce necesita tratament specializat. Indiferenta, lipsa de profesionalism, superficialitatea unor terapeuti pot constitui semnele clare ale unui esec. Astfel, in cazul afectiunilor de coloana vertebrala ori in cazul afectiunilor localizate la nivelul articulatiilor, trebuie avute in vedere mobilitatea tesuturilor, trebuie executat un examen care sa stabileasca gradul de afectiune, urmand ca mai apoi sa se “opereze” asupra segmentului afectat. Ca terapeut, nu agreez deloc socurile puternice aplicate la nivel cervical ori articular. Asemenea multora dintre colegii mei din Canada, consider ca terapia chiropractica, desi interesanta in toate aspectele ei, poate aduce un mare deserviciu pacientilor, in cazul in care este aplicata foarte brutal, cum se intampla adeseori in cabinetele din Romania. Exclud din start eficienta pe termen lung a terapiilor care utilizeaza unghiuri extreme si socuri asupra anumitor segmente, ca cele enumerate mai sus, considerentele mele fiind acelea ca tratarea trebuie sa se faca in conditii blande, presiunea aplicata trebuie sa fie progresiva, iar tehnicile de repozitionare prin clacment pot fi substituite de tehnici prin elongatii si presiuni asupra zonelor afectate, viziunea aceasta avand-o si in cazul afectiunilor musculare, nu numai celor de tip osteo-articular. Va sugerez ca pe viitor sa va alegeti terapeutul si terapia, numai dupa un consult de specialitate sau daca v-a fost recomandat terapeutul. In acest fel evitati surprize nedorite si mai mult, veti ramane fideli preceptelor medicinii alternative.

Parteneri Consultanta SPA