Terapie Trigger points

“Trigger points“ reprezinta punctele de tensiune musculara cu un grad de hipersensibilitate, indicand prezenta unei afectiuni psihomotorii acute sau cronice.

Punctele de tensiune trigger survin ca urmare a suprasolicitarii fasciculelor musculare, determinand eliberarea, urmata de epuizarea unei mari cantitati de ioni de calciu din corp.

Procesul fiziologic de epuizare a ionilor de calciu din corp stimuleaza contractii musculare exagerate, comprimand capilarele sangvine si determinand acumularea acidului lactic (produs metabolic toxic) la nivelul fibrei musculare.

Denumirea de “trigger” vine de la faptul ca fiecare punct de tensiune reprezinta factorul de declansare a spasmelor musculare, tensiunii musculare in zonele respective, precum si a durerii foarte pronuntate.

Pentru a evidentia punctul trigger activ de punctul trigger latent se palpeaza ferm punctul de maxima tensiune, astfel ca punctul de tensiune activ va genera mai multa tensiune decat un punct latent de tensiune, determinand o durere reflexa intr-o fibra musculara localizata la o distanta apreciabila.

Tehnicile utilizate de catre terapeut constau in presiuni cu varfurile degetelor, asemenea tehnicii din presopunctura, alteori utilizandu-se tehnici de presiune “in cuta” cu precizarea ca trebuie aplicate presiuni cu policele adanc in tesutul muscular dureros.

Clasificarea punctelor de tensiune trigger:

- Puncte trigger active, caracterizate prin:

- durere spontana, fibra musculara netensionata (laxa);

- stimul nervos la palpare sau la introducerea acului de dry needling;

- flexiblitate redusa la nivelul fibrei musculare.

- Puncte trigger latente, caracterizate prin:

- durere tarzie, fibra musculara fiind tensionata;

- se produce o ischemie locala;

- stimul nervos local;

- existenta mult timp in fibra musculara, urmare unei accidentari sau acumulari de produsi toxici, ce pot transforma punctele trigger latente in puncte trigger active.

Beneficii terapeutice:

  • relaxeaza tesuturile musculare;
  • creste mobilitatea musculara si articulara;
  • elibereaza endorfine (analgezice naturale ale corpului);
  • amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea.

Informatii suplimentare:

Denumire alternativa: Kellgren – terapia punctelor Trigger Durata terapiei: 45, 60 minute